Tavotteiden asettaminen kuntoilussa

Liikunnasta ja kuntoilusta on tehtävä säännöllinen elämäntapa, saadakseen irti kaikki liikunnan tarjoamat mahtavat terveyshyödyt. Kuntoilumotivaation säilyttäminen voi olla joskus hankalaa – pitkän työpäivän jälkeen kotisohva tuntuu houkuttelevalta ratkaisulta, vaikka tosiasiassa liikunnan jälkeinen energisen hyvä olo voittaa sen. Liikkeelle lähtö on joskus haastavaa ja motivaatio voi olla hukassa. Kuntoilun tavoitteellistaminen auttaa usein motivaation säilyttämisessä ja kuntoilurutiinissa pysymisessä. Tärkeää on löytää itselle parhaiten sopivat, ja helpoimmin mitattavat tavoitteet, ja mielellään kirjoittaa ne ylös. Onpa tavoitteena sitten rantakunto, juoksukilpailut, uuteen vaatekappaleeseen mahtuminen tai lihasten kasvattaminen kuntosalilla, on tärkeää valita tavoite joka motivoi.

Tavoitteet kuntoilijan työkaluna

Oikeastaan mikä tahansa tavoite on hyvä, kunhan se motivoi jatkamaan liikkumista ja yrittämään parempiin suorituksiin. Pelkät pitkän tähtäimen tavoitteet voivat tuntua epätoivoisen kaukaisilta saavutettaviksi. Jos esimerkiksi jonain päivänä haluaa juosta maratonin, mutta juoksukuntoa ei ole ollenkaan, voi olla hyvä asettaa ensitavoitteeksi vaikkapa viiden, muutaman kuukauden päästä kymmenen kilometrin lenkki, ja niin edelleen. Välitavoitteita kannattaa asettaa riittävästi, jotta onnistumisia tulee useasti.

Tavotteiden asettaminen kuntoilussa

Tavoitteiden on hyvä olla konkreettisia. Ympäripyöreitä tavoitteita, joita ei ole rajattu aikaan eikä mihinkään mitattavaan, kohti on vaikea treenata. Tavoitteet kannattaa kirjoittaa ylös ja visualisoida. Jos mahdollista ne kannattaa sitoa päivämäärään tai aikaan. Myös edistymiskuvat ja videot ovat hyvä keino mitata kuntoilun tuloksia. Tavoitteiden avulla voi seurata kehitystään ja nähdä kuntoilunsa tuottavan tulosta. 

Tavoitteet auttavat jaksamaan

Tavoitteiden motivoivaa voimaa ei voi tarpeeksi korostaa. Kellepä meistä ei olisi käynyt niin että kuntoiluinto on syystä tai toisesta lopahtanut. Usein näin käy kun liikkumiselle ei ole asetettu tavoitteita. Kuntoilu on päämärätöntä eikä sen väliin jättäminen aiheuta omantunnon tuskia. Liikkuminen itsessään antaa monia hyötyjä elämäämme, mutta siitä vielä enemmän iloa irti kun luo itselleen tavoitteita ja pääsee niihin. Jos on kilpailuhaluinen ja haluaa tehdä kuntoilusta totisempaa, kannattaa luoda tavoitteet laji valmentajan tai personal trainerin kanssa, jotka asettavat riman sopivan korkealla. Myös kilpailuihin osallistuminen on mahtava tavoite. Suomessa kuntoillaan ahkerasti, joten lähes joka lajissa pääsee kilpailemaan tasoisessaan sarjassa. Monet leikkimieliset kilpailut ja hyväntekeväisyystapahtumat ovat hyvä ensikosketus urheilukilpailuihin osallistumiseen. Sosiaalisissa tapahtumissa saa myös motivaatiota muilta kanssa liikkujilta. Lomallakaan ei kuntoilua kannata unohtaa, vaan esimerkiksi aurinkoinen Malta on erinomainen kohde kuntoilijalle – majoitu Valletassa ja juokse ympäri jyrkkiä mäkiä!